Kruimelpad
Artikel 31 uit Kinderbijslagwet werknemers
Tekst
In de streken waar de bevolking zeehandel drijft moeten de ondernemers van lading, lossing en versjouwing van koopwaren in de havens, losplaatsen, stapelplaatsen en stations zich bij bijzondere compensatiekassen aansluiten.
Om toegelaten te kunnen worden, moeten die kassen de meerderheid van de in de streek gevestigde belanghebbende werkgevers als aangesloten leden tellen.
Indien die voorwaarde niet vervuld is, worden zij, ambtshalve bij koninklijk besluit ingesteld en ingericht.
Zodra een bijzondere kas is ingesteld, maken al de werkgevers voor wie zij bestaat er van rechtswege deel van uit.
De bijzondere compensatiekassen kunnen bovendien vrijwillige aangeslotenen tellen.
Bij een koninklijk besluit kan het bij dit artikel bepaald stelsel uitgebreid worden tot:
1° alle andere categorieën van werkgevers waarvan het personeel zoniet gewoonlijk, dan toch dikwijls per dag wordt aangeworven;
2° de werkgevers van de personen die dikwijls in dienst zijn van verscheidene werkgevers;
3° de ondernemers van vervoer te water.
De Koning zal, voorafgaandelijk, de beroepsverenigingen van de belanghebbende werkgevers raadplegen.
In voorkomend geval, zal een bijzondere kas verscheidene van bovenvermelde categorieën van werkgevers kunnen omvatten.
Bij ieder der krachtens dit artikel bij koninklijk besluit opgerichte bijzondere kassen zal de bevoegde Minister een regeringscommissaris aanstellen.
De bepalingen van artikel 24, alinea's 2 tot 9, zijn van toepassing op de krachtens dit artikel bij koninklijk besluit opgerichte bijzondere kassen zowel als op de toegelaten bijzondere kassen.
De Koning zal de bevoegdheid van de speciale compensatiekassen voor kinderbijslag, zoals ze voortvloeit uit deze wet, kunnen uitbreiden tot andere opdrachten binnen de perken van de wetgeving op de maatschappelijke zekerheid der werknemers.
Hij zal, voorafgaandelijk, hun Raad van Beheer raadplegen.
De Raad van Beheer van elk van de krachtens dit artikel opgerichte bijzondere compensatiekassen bestaat uit:
1° twaalf leden, door de Minister van Arbeid en Sociale Voorzorg benoemd, van wie er zes worden gekozen onder de aangesloten werkgevers en zes onder de arbeiders die worden voorgedragen op een dubbele lijst van kandidaten door de meest representatieve vakverenigingen der arbeiders;
2° een voorzitter, eveneens door de Minister benoemd, en die noch aangesloten werkgever is, noch van de bij 1° bedoelde verenigingen afhangt.
De Minister benoemt in elke Raad van Beheer twee ondervoorzitters, van wie de ene onder de vertegenwoordigers van de werkgevers en de andere onder de vertegenwoordigers van de arbeiders wordt gekozen. In geval van afwezigheid van de voorzitter, worden de vergaderingen beurtelings door een van de ondervoorzitters voorgezeten.
Historiek
De wet van 22.02.1998, art. 51 (B.S. 03.03.1998), dat uitwerking had vanaf 01.01.1998,heeft het zesde lid opgeheven.