Geef een zoekwoord in, en selecteer indien gewenst een filter.
Indien je zoekterm bestaat uit meerdere woorden, zet je deze tussen aanhalingstekens (“). Op meerdere termen tegelijk zoeken, kan door het gebruik van een komma.

996/32 van 14 maart 2003 - Brevet van rechthebbende - Verduidelijkingen bij de Handleiding voor de gebruiker

    Met de omzendbrief 996/25 van 4 juni 2002 betreffende het brevet van rechthebbende werden de kinderbijslagfondsen uitgenodigd een nieuw brevet van rechthebbende in gebruik te nemen dat werd uitgewerkt in het kader van een samenwerking in de schoot van het betalingscircuit van de kinderbijslag voor werknemers, uitgebreid met de sector van de zelfstandigen en de R.S.Z.P.P.O. Een Handleiding voor de gebruiker geeft de nodige verduidelijkingen om de uitwisseling van gegevens te waarborgen die noodzakelijk is voor de continuïteit van de betalingen.

    Nu het nieuwe brevet enige tijd in gebruik is, blijkt dat het niet altijd en door iedereen op dezelfde wijze ingevuld en aangewend wordt. Om deze reden acht de Rijksdienst het nodig om enkele essentiële regels in herinnering te brengen.

    A. Ambtshalve verzenden van het brevet

    1. "Bevoegdheid en betaling"

    Wanneer een brevet ambtshalve wordt verstuurd, moet de datum van einde van betaling enkel vermeld worden wanneer het fonds zijn betalingen stopzet. Dit is het geval wanneer het oorspronkelijke fonds de kinderbijslag niet provisioneel kan betalen. In dat geval moet de volgende instelling geen kwitantie afleveren.

    Indien het fonds daarentegen de kinderbijslag provisioneel betaalt, moet het geen datum van einde van betaling vermelden. In dat geval moet wel degelijk een kwitantie verstuurd worden door de volgende instelling, vóór zij de betalingen kan aanvatten.

    2. Betaling van de bijslag voor de maand waarin de kwitantie verzonden wordt

    Hoewel de Handleiding voor de gebruiker het niet uitdrukkelijk voorziet, moeten de regels voor de samenwerking tussen de kinderbijslaginstellingen wat betreft de betaling van de kinderbijslag voor de maand waarin de overdracht van de gegevens geschiedt, ook worden toegepast op het versturen van de kwitantie. Wanneer de volgende kinderbijslaginstelling een kwitantie verstuurt naar een andere instelling vóór de 11e van een maand, dan staat de volgende instelling al in voor de betaling van de bijslag voor die maand op de 10e van de volgende maand, en dit onverminderd de regels van de trimestrialisering.

    Als daarentegen de kwitantie pas na de 10e kalenderdag van de maand door de volgende instelling verstuurd wordt, dan staat de oorspronkelijke instelling nog in voor de betaling voor die maand.

    Dit tweezijdige mechanisme garandeert dat de kinderbijslag ononderbroken doorbetaald wordt en voorkomt tegelijkertijd dubbele betalingen.

    De kwitantie mag met de gewone post verzonden worden. Om evenwel betwistingen over de datum van verzending te vermijden, kunnen de instellingen de kwitantie ook overmaken met een aangetekende brief of per fax.

    3. Ontslag van de werkgever

    Wanneer ten gevolge van een ontslag van een werkgever bij een fonds de oorspronkelijke instelling een ambtshalve brevet verstuurt, moet de volgende instelling geen kwitantie overmaken, op voorwaarde dat het brevet een datum van einde van betaling vermeldt (Handleiding voor de gebruiker, punt 5.2, Opmerking).

    B. Diverse opmerkingen

    1. Rubriek "Rechtgevende kinderen"

    De burgerlijke stand van het kind moet in deze rubriek enkel worden vermeld wanneer het kind gehuwd is.

    2. Rubriek "Diversen"

    Het brevet voorziet niet in een rubriek voor de regularisaties van betalingen tussen instellingen. In afwachting van de aanpassing van het brevet moet deze informatie vermeld worden in de rubriek "Diversen". Deze rubriek is inderdaad bedoeld om informatie door te geven die van belang kan zijn voor de volgende instelling en waarvoor geen plaats voorzien is in de overige rubrieken.

    *

    * *

    De Rijksdienst organiseert binnenkort een informatievergadering over de nieuwe vormen van samenwerking waarin de CO 1337 van 15 mei 2002 voorziet. Het brevet van rechthebbende zal aangepast worden aan de vereisten van deze nieuwe processen.

    Top