Geef een zoekwoord in, en selecteer indien gewenst een filter.
Indien je zoekterm bestaat uit meerdere woorden, zet je deze tussen aanhalingstekens (“). Op meerdere termen tegelijk zoeken, kan door het gebruik van een komma.

996/33 van 19 maart 2003 - Controleverrichtingen bij rechthebbenden en bijslagtrekkenden

    In het kader van de controle van de beheersprestaties van de kinderbijslagfondsen (methodologie: DULBEA) en meer precies van de variabele " controle ter plaatse" wordt de Rijksdienst regelmatig geconfronteerd met de moeilijkheid om een steekproef te nemen die de billijkheid garandeert en het principe van de homogeniteit van de gecontroleerde populatie respecteert.

    Het is voor de kinderbijslagfondsen gebruikelijk op de eerste kwartaalaangifte van model II een prognose te maken over het aantal dossiers waarvoor een controle vereist is voor het lopende jaar.

    Tevens wordt op model II per kwartaal het aantal effectief uitgevoerde controles vermeld voor de 3 volgende categorieën:

    1. de periodieke controle aan de hand van steekproeven met de algemene norm van 10 % per jaar
    2. de driejaarlijkse controle van de wezendossiers
    3. de dringend uitgevoerde controles

    Daar de uit te voeren controles vermeld op het eerste model II van het jaar pas in het volgende jaar op het gebied van de uitvoering en van de kwaliteit geverifieerd worden, en met als doel de kwaliteit van de geleverde prestaties op een oordeelkundige wijze te meten, vraag ik u zich te schikken naar enkele praktische regels:

    • bij de eerste aangifte van model II dient een lijst te worden bijgevoegd van de controles die in overeenstemming met de CO 1238 van 20 december 1990 uitgevoerd moeten worden gedurende het jaar;
    • bij deze lijst dienen de controles van het vorige jaar te worden bijgevoegd die omwille van achterstand per 31 december nog niet werden uitgevoerd, en de mate dat het dossier op 1 januari van het lopende jaar nog steeds actief is.

    In bijlage 1 vindt u een model van in excel opgemaakte lijsten. Gelieve deze te gebruiken en ze per electronische briefwisseling samen met het model II terug te sturen naar het volgende adres: fin.ctrl@RKW.fgov.be. In bijlage 2 vindt u een aangepaste versie van model II die vanaf heden gebruikt dient te worden. De bijlage in verband met de rapporten is afgeschaft.

    In de Rijksdienst worden deze bestanden beveiligd zodat nadien geen dossiers meer kunnen worden toegevoegd of verwijderd, behalve voor de dringende controles. Deze beveiligde lijsten worden teruggestuurd naar de fondsen met de vraag om ze ieder kwartaal te vervolledigen door de uitgevoerde controles in dat kwartaal aan te duiden en de datum van controle te noteren in de kolom van dat kwartaal.

    Enkel de uitgevoerde controles die bij de eerste model II van het jaar zijn medegedeeld en de dringend uitgevoerde controles worden betoelaagd.

    Voor het meten van de kwaliteit in het kader van de variabele "controle ter plaatse", wordt de steekproef genomen uit de som van enerzijds het aantal opgegeven controles zoals vermeld in de lijst die bij het eerste kwartaalaangifte van model II werd bijgevoegd, en anderzijds het aantal dringend uitgevoerde controles.

    Top