Geef een zoekwoord in, en selecteer indien gewenst een filter.
Indien je zoekterm bestaat uit meerdere woorden, zet je deze tussen aanhalingstekens (“). Op meerdere termen tegelijk zoeken, kan door het gebruik van een komma.

A/11 van 27 april 2020 - Nationaliteitsvoorwaarde voor niet-Belgische kinderen jonger dan 12 jaar - opgeheven

    Gearchiveerde versie
    Deze mededeling werd vervangen door mededeling A/11 - Nationaliteitsvoorwaarde voor niet-Belgische kinderen jonger dan 12 jaar - aangepaste versie 18.11.2021

     

     

    Om aanspraak te maken op het Groeipakket (gezinsbijslagen, selectieve participatietoeslagen en andere toelagen) moet het kind dat niet de Belgische nationaliteit heeft toegelaten of gemachtigd zijn om in het Rijk te verblijven of er zich te vestigen overeenkomstig de wet van 19 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdeling (Vreemdelingenwet).

    De manier waarop deze voorwaarde vervuld moet worden is beschreven in de toelichtingsnota 2bis van 18 april 2019. De informatie die daar wordt meegegeven blijft overeind.

    Naar aanleiding van een aantal vragen vanuit de sector, dient deze mededeling als verduidelijking voor een correcte toepassing van de verblijfsvoorwaarden voor wat betreft kinderen jonger dan 12 jaar.

    Deze mededeling geldt bij het verspreiden ervan als verduidelijking voor toepassing met betrekking tot de selectieve participatietoeslagen. Waar verwezen wordt naar andere toelagen binnen het Groeipakket in deze mededeling, is dat te beschouwen als louter informatief.

    De planningen die werden opgenomen met betrekking tot CGPA worden opgevolgd binnen het technisch sectoroverleg.

    1. Uitgangspunt

    Het uitgangspunt voor kinderen jonger dan 12 jaar is dat zij toegelaten of gemachtigd dienen te zijn om op het grondgebied te verblijven of er zich te vestigen om recht te hebben op een toelage.

    Er is dus geen algemene regel dat er bijv. geen schooltoeslag kan zijn voor kinderen jonger dan twaalf jaar indien zij niet de Belgische nationaliteit hebben, of niet beschikken over een verblijfskaart.

    Kinderen jonger dan 12 jaar beschikken sowieso niet over een verblijfskaart (dit naar analogie met Belgische kinderen jonger dan 12 jaar die ook geen formele identiteitskaart hebben).

    Voor kinderen jonger dan 12 jaar kan men dan ook geen verblijfkaart vinden in CGPA. Er kan voor deze jongeren dan ook niet op deze basis vastgesteld worden of er al dan niet voldaan is aan de nationaliteitsvoorwaarde. Dat wil echter niet zeggen dat er geen recht zou kunnen zijn op een toelage.

    Onderstaand wordt beschreven op grond waarvan kan worden vastgesteld dat de nationaliteitsvoorwaarde effectief werd voldaan, wanneer een verblijfskaart niet beschikbaar is.

    2. Bevolkingsregister in het kader van vestiging

    De machtiging om zich in België te vestigen kan bewezen worden via het bevolkingsregister. De vreemdeling die gemachtigd wordt tot vestiging wordt in het bevolkingsregister van de gemeente van zijn verblijfplaats ingeschreven.

    Er kan bijgevolg besloten worden dat de vreemdeling die in het bevolkingsregister (dus niet in het vreemdelingenregister of wachtregister) is ingeschreven, verblijfsrecht heeft in de zin van de Vreemdelingenwet.

    Het register waarin een persoon is ingeschreven, en de datum sinds wanneer, is in CGPA beschikbaar bij de “Fluxen”. Vervolgens aanduiden “Flux opvragen”, waarbij dan het betrokken kind wordt geselecteerd en bij “Type” de flux “Wettelijke gegevens” wordt aangeduid. Onder de rubriek ‘Register’ kan gecontroleerd worden of het kind is ingeschreven in het bevolkingsregister en sinds wanneer. 
     

    afbeelding_1_mededeling_a11.png

    Dit gegeven wordt ook weergegeven in het overzichtsscherm “Wettelijke gegevens” van de desbetreffende actor.

    afbeelding_2_mededeling_a11.png

    Een chronologisch overzicht van de inschrijvingen in de verschillende registers van de desbetreffende persoon is terug te vinden in de flux “Historiek wettelijke gegevens”,  vervolgens aanduiden “Fluxen opvragen”, waarbij dan het betrokken kind wordt geselecteerd en bij “Type” de flux “Historiek wettelijke gegevens” wordt aangeduid. Onder de rubriek ‘Register’ kan de historiek van de inschrijving in de betreffende registers worden geraadpleegd.

    afbeelding_3_mededeling_a11.png

    CGPA zal dit proces automatiseren vanaf 14/02/2020, met eerstvolgende betaaldatum 20/02/2020.

    3. Het kind wordt geboren in België

    Het kind heeft verblijfsrecht wanneer één van zijn ouders verblijfsrecht heeft voor zover de verwantschap ten opzichte van die ouder vaststaat op het ogenblik van geboorte.

    CGPA zal binnenkort mogelijk maken dat de nationaliteitsvoorwaarde in deze gevallen kan overschreven worden, zodat het recht manueel kan worden toegekend. Deze oplossing zal in productie beschikbaar zijn vanaf 28/02/2020, met als eerstvolgende mogelijke betaaldatum 05/03/2020.

    Voorbeeld:

    1. Het kind-vreemdeling wordt in België geboren. Het verblijfsrecht van de moeder is nog in onderzoek (in het bezit van een attest van immatriculatie).
    De vader van het kind heeft verblijfsrecht (B-kaart).  De verwantschap ten opzichte van beide ouders stond vast op het ogenblik van de geboorte van het kind.
    Besluit: het kind heeft verblijfsrecht vanaf geboorte.

    2. Het kind-vreemdeling wordt in België geboren op 01/02/2019. Het verblijfsrecht van de moeder is nog in onderzoek (in het bezit van een attest van immatriculatie).  Het kind wordt op 01/03/2020 erkend door de vader die verblijfsrecht heeft (B-kaart).
    Besluit: De verblijfsvoorwaarde is niet voldaan.  De afstamming stond immers niet vast op het ogenblik van geboorte. Noch de moeder, noch het kind hebben verblijfsrecht.

    4. Inwoner EU-lidstaat: schooltoeslag

    Voor de kinderopvangtoeslag en de kleutertoeslag verduidelijkt mededeling A/1 van 8 februari 2019 de correcte toepassing van de nationaliteitsvoorwaarde waar het inwoners van een EU-lidstaat betrof.

    Kinderen jonger dan 12 jaar die in een andere EU-lidstaat wonen en gebruik maken van door de Vlaamse Gemeenschap erkend onderwijs, voldoen op basis van Europese regelgeving aan de nationaliteitsvoorwaarde. Zij hebben wel recht op de schooltoeslag, mits voldaan is aan de andere voorwaarden voor het verkrijgen van de schooltoeslag.

    Zie ook toelichtingsnota 13, punt 1.1.3, voor deze informatie.

    CGPA zal dit proces automatiseren vanaf 14/02/2020, met als eerstvolgende mogelijke betaaldatum 20/02/2020.

    Voorbeeld:

    Een kind woont in Frankrijk maar gaat naar een door de Vlaamse Gemeenschap erkende onderwijsinstelling. Vermits dit kind woont in een EU-Lidstaat is er recht op een schooltoeslag, mits voldaan is aan alle andere voorwaarden.

    5. Gezinsbijslagen: bewijs via de ouder

    Het is mogelijk dat op basis van hetgeen beschreven is onder punt 2 tot en met 4 van deze mededeling, het niet mogelijk is om te besluiten of het kind al dan niet aan de nationaliteitsvoorwaarde voldoet.

    Met betrekking tot de gezinsbijslagen is er voor het kind jonger dan 12 jaar (ook voor alle andere kinderen) een mogelijkheid om de nationaliteitsvoorwaarde vast te stellen via (een van) de ouder(s). Indien (een van) deze ouder (s) Belg is of voldoet aan de nationaliteitsvoorwaarde, dan voldoet het kind ook aan de nationaliteitsvoorwaarde.

    Opgepast: deze mogelijkheid bestaat niet voor de selectieve participatietoeslagen. Daar kan op heden het bewijs voor de nationaliteitsvoorwaarde niet geleverd worden via de ouder (zie ook toelichtingsnota 13, punt 1.1.1).

    6. Afwijzen tot bewijs van het tegendeel

    Wanneer op grond van bovenstaande niet blijkt dat aan de nationaliteitsvoorwaarde wordt voldaan, wordt het recht op het Groeipakket afgewezen tot bewijs van het tegendeel.

    Het tegendeel kan worden aangetoond door het voorleggen aan de uitbetalingsactor van een attest waaruit blijkt dat het kind aan de nationaliteitsvoorwaarde voldoet, door een daartoe bevoegde overheid (DVZ, gemeente).

    De mogelijkheid om de nationaliteitsvoorwaarde te overschrijven wordt voorzien in CGPA vanaf 28/02/2020, met als eerstvolgende mogelijke betaaldatum 05/03/2020.

    7. Aanvullingen op het gegeven “wettig verblijf”

    Er werden reeds een set van codes meegenomen door CGPA om op basis van het gegeven “Wettige Verblijven”, de nationaliteitsvoorwaarde schooltoeslag van kinderen goed te keuren.

    Het gegeven “Wettige Verblijven” is in CGPA beschikbaar bij de “Fluxen”. Vervolgens aanduiden “Flux opvragen”, waarbij dan het betrokken kind wordt geselecteerd en bij “Type” de flux “Nationaliteitsvoorwaarden” wordt aangeduid. Onder de rubriek “Wettige Verblijven” kan het gegeven worden geconsulteerd. 

    afbeelding_4_mededeling_a11.png

    Voor kinderen jonger dan 12 jaar zullen onderstaande codes vanaf sprint 96 een voldoende aanduiding zijn dat de nationaliteitsvoorwaarde voor hen is voldaan (opgepast: deze lijst zal blijvend geactualiseerd worden, op basis van verdere analyse en op basis van aanpassing bij de authentieke bron, het rijksregister). Dit proces zal geautomatiseerd worden in CGPA vanaf 28/02/2020, met als eerstvolgende mogelijke betaaldatum 05/03/2020.

    De code 1050101 werd toegevoegd aan de onderstaande lijst.

    In afwachting dat CGPA deze code toevoegt aan het automatisch proces, mag de nationaliteitsvoorwaarde voor de kinderen jonger dan 12 jaar met deze code manueel worden overschreven.

    Opgelet: De +12-jarigen met verblijfsrecht zijn normaliter in het bezit van een elektronische verblijfskaart.  Voor de -12-jarigen kan een identiteitsbewijs worden afgeleverd worden op verzoek van zijn wettelijke vertegenwoordiger en is niet verplichtend. Wij herhalen dat voor -12-jarigen dit identiteitsbewijs  geen document is dat blijk geeft van verblijfsrecht, in tegenstelling tot de elektronische vreemdelingenkaart voor +12-jarigen, waar wel een verblijfsrecht kan uit afgeleid worden. 

    Zowel de elektronische verblijfskaart als het identiteitsbewijs -12 jaar zijn terug te vinden in de rubriek ‘identiteitsbewijzen’  van de flux ‘nationaliteitsvoorwaarden:

    afbeelding_1_mededeling_a11_van_27_april.png

    Voorafgaand aan de controle van het gegeven ‘wettelijk verblijf’ controleert CGPA eerst of in de rubriek ‘identiteitsbewijzen’ (flux nationaliteitsvoorwaarden) van het kind, ongeacht zijn leeftijd, een gegeven is terug te vinden.  Is dit niet het geval, dan heeft dit een blokkeerde werking. 

    Dit heeft tot gevolg dat de schooltoeslag voor de kinderen -12-jaar, niet automatisch kan betaald worden wanneer deze rubriek leeg is  alhoewel het kind een geldige code heeft in de rubriek ‘wettige verblijven’. 

    Is het veld ‘identiteitsbewijzen’ van het kind jonger dan 12 jaar leeg terwijl het een geldige code heeft in de rubriek “wettig verblijf”, dan mag de nationaliteitsvoorwaarde manueel worden overschreven.

    Indien het veld “wettig verblijf” leeg is, kan het zijn dat er effectief geen wettelijk verblijf is. Niet alle gemeenten vullen dit veld echter consequent in. Indien een dossierbeheerder vaststelt dat het veld leeg is, kan betrokkene worden aangeraden om aan de gemeente te vragen om informatietype 202 toch in te vullen, indien daar reden toe is. Indien het veld echter leeg blijft, moet de nationaliteitsvoorwaarde als niet vervuld worden beschouwd.

    Code

    Omschrijving

    1010100

    Gezinshereniging met een niet Europeaan (behalve een vluchteling of een begunstigde van de subsidiaire bescherming)

    1010101

    Gezinshereniging met een niet Europeaan (behalve een vluchteling of een begunstigde van de subsidiaire bescherming) -Echtgenoot/partner

    1010102

    Gezinshereniging met een niet Europeaan (behalve een vluchteling of een begunstigde van de subsidiaire bescherming) - Ascendant

    1010103

    Gezinshereniging met een niet Europeaan (behalve een vluchteling of een begunstigde van de subsidiaire bescherming) - Descendant

    1010200

    Gezinshereniging met een Europeaan (behalve een Belg) of met een Zwitser

    1010201

    Gezinshereniging met een Europeaan (behalve een Belg) of met een Zwitser - Echtgenoot/partner

    1010202

    Gezinshereniging met een Europeaan (behalve een Belg) of met een Zwitser - Ascendant

    1010203

    Gezinshereniging met een Europeaan (behalve een Belg) of met een Zwitser - Descendant

    1010300

    Gezinshereniging met een Belg die geen gebruik heeft gemaakt van zijn recht op vrij verkeer

    1010301

    Gezinshereniging met een Belg die geen gebruik heeft gemaakt van zijn recht op vrij verkeer - Echtgenoot/partner

    1010302

    Gezinshereniging met een Belg die geen gebruik heeft gemaakt van zijn recht op vrij verkeer - Ascendant

    1010303

    Gezinshereniging met een Belg die geen gebruik heeft gemaakt van zijn recht op vrij verkeer - Descendant

    1010400

    Gezinshereniging met een Belg die geen gebruik heeft gemaakt van zijn recht op vrij verkeer - Samenwoning

    1010600

    Gezinshereniging met een vluchteling

    1010601

    Gezinshereniging met een vluchteling- Echtgenoot/partner

    1010602

    Gezinshereniging met een vluchteling - Ascendent

    1010603

    Gezinshereniging met een vluchteling - Descendent

    1010700

    Gezinshereniging met een begunstigde van de subsidiaire bescherming

    1010701

    Gezinshereniging met een begunstigde van de subsidiaire bescherming - Echtgenoot/partner

    1010702

    Gezinshereniging met een begunstigde van de subsidiaire bescherming - Ascendent

    1010703

    Gezinshereniging met een begunstigde van de subsidiaire bescherming - Descendent

    1010800

    Andere familieleden van een burger van de Unie bedoeld in artikel 47/1 van de wet van 15 december 1980

    1010900

    Gezinshereniging met een Belg die op basis van zijn recht op vrij verkeer meer dan drie maanden in een andere lidstaat van de Europese Unie verbleven heeft

    1010901

    Gezinshereniging met een Belg die op basis van zijn recht op vrij verkeer meer dan drie maanden in een andere lidstaat van de Europese Unie verbleven heeft - Echtgenoot/partner

    1010902

    Gezinshereniging met een Belg die op basis van zijn recht op vrij verkeer meer dan drie maanden in een andere lidstaat van de Europese Unie verbleven heeft - Ascendent

    1010903

    Gezinshereniging met een Belg die op basis van zijn recht op vrij verkeer meer dan drie maanden in een andere lidstaat van de Europese Unie verbleven heeft - Descendent

    1020100

    Vluchteling

    1020200

    Subsidiaire bescherming

    1020300

    Tijdelijke bescherming

    1020400

    Slachtoffer van de mensenhandel

    1020500

    N.B.M.V. – Niet Begeleide Minderjarige Vreemdeling

    1030100

    Art. 9 lid 3 – humanitair

    1030200

    Art. 9 bis

    1030300

    Art. 9 ter

    1030400

    Wet de 1999

    1040101

    Niet-Europese werknemer - Loontrekkende

    1040102

    Niet-Europese werknemer - Zelfstandige

    1040104

    Niet-Europese werknemer - Hooggekwalificeerde werknemer

    1040200

    Europese of Zwitserse werknemer

    1040201

    Europese of Zwitserse werknemer - Loontrekkende

    1040202

    Europese of Zwitserse werknemer - Zelfstandige

    1040203

    Europese of Zwitserse werknemer - Peco

    1050101

    Niet-Europese onderdaan – Houder van een visum D dat een beperkt verblijf toekent

    1050102

    Niet-Europese onderdaan - Recht op verblijf erkend door een internationaal verdrag

    1050200

    Europese onderdaan

    1050201

    Europese onderdaan - Gepensioneerde

    1050202

    Europese onderdaan - Begunstigde van diensten

    1050203

    Europese onderdaan - Rentenier

    1050204

    Europese onderdaan - Recht op voortgezet verblijf

    1050205

    Europese onderdaan - Werkzoekende

    1050206

    Europese onderdaan -Houder van toereikende bestaansmiddelen

    1060101

    Niet-Europese student - Student

    1060102

    Niet-Europese student - Andere vorm van opleiding

    1060200

    Europese of Zwitserse student

    1070100

    Activiteit al dan niet in loondienst

    1070200

    Studie of opleiding

    1080100

    Shape

    1080200

    Navo

     

    Datum van afkondiging
    Datum einde geldigheid
    Top