Geef een zoekwoord in, en selecteer indien gewenst een filter.
Indien je zoekterm bestaat uit meerdere woorden, zet je deze tussen aanhalingstekens (“). Op meerdere termen tegelijk zoeken, kan door het gebruik van een komma.

Informatienota 1986/22: - Moratoire en gerechtelijke intresten. - Beroep tegen uitspraak van arbeidsrechtmachten.

    In bepaalde gevallen wordt door hoven en rechtbanken in arresten en vonnissen op de verschuldigde achterstallige kinderbijslag gerechtelijke en/of moratoire intresten toegekend.

    De vraag stelt zich op welke juridische gronden de toekenning van deze intresten gesteund is.

    • Rechtspraak van het Hof van Cassatie
      Het art. 1153 van het Burgerlijk Wetboek voorziet dat in geval van vertraging in de uitvoering van de verbintenissen die alleen betrekking hebben op het betalen van een bepaalde geldsom de schadevergoeding die verschuldigd is te rekenen van de dag der aanmaning tot betaling, bestaat in de wettelijke intrest.
      In zijn arrest van 25 mei 1985 (Pas. 1981, I, 1102) heeft het Hof van Cassatie overwogen dat "hoewel het recht op prestaties van de sociale zekerheidsregeling voor werknemers een politiek recht is dat zijn grondslag vindt in wets- en reglementsbepalingen die het doen ontstaan en regelen, hieruit niet volgt dat de bedoelde prestaties geen aanleiding kunnen geven tot betaling van moratoire of gerechtelijke intrest".
      Het Hof beschouwt verder dat het recht op sociale zekerheidsprestaties (zoals de kinderbijslag) een verbintenis is in de zin van art. 1153 van het Burgerlijk Wetboek, met betrekking tot het betalen van een bepaalde geldsom en dat derhalve, in geval van vertraging in de uitvoering de wettelijke intrest, waarvan sprake is in die bepaling, verschuldigd is.
    • Mercuriale uitgesproken.' de plechtige openingszitting het Arbeidshof van Bergen
      Ter gelegenheid hiervan heeft de Procureur-Generaal X insgelijks de theorie verdedigd van de toepassing der moratoire intresten op sociale zekerheidsuitkeringen.

    Gelet op de rechtspraak van het Hof van Cassatie en de voormelde rechtsleer lijkt het in principe niet aangewezen een gerechtelijke beslissing te betwisten enkel omdat ze een betalingsinstelling van kinderbijslag veroordeelt tot de betaling van de kinderbijslag verhoogd met de moratoire intresten (de gerechtelijke intresten inbegrepen).

    Anderzijds is het zo dat het probleem van de moratoire intresten op sociale zekerheidsuitkeringen, het voorwerp uitmaakt van een onderzoek bij het departement van Sociale Zaken, wat op dit ogenblik nog niet geleid heeft tot een definitieve stellingname.

    Bron: Juridische Studiën. Ref.: E6105/C.39.

    Top