Geef een zoekwoord in, en selecteer indien gewenst een filter.
Indien je zoekterm bestaat uit meerdere woorden, zet je deze tussen aanhalingstekens (“). Op meerdere termen tegelijk zoeken, kan door het gebruik van een komma.

Wanneer wordt het recht opnieuw geëvalueerd?

  Tijdens het toekenningsjaar wordt het recht opnieuw geëvalueerd bij volgende gebeurtenissen: 

  1. een aangroei van de gezinsgrootte
  2. een daling van de gezinsgrootte
  3. een wijziging binnen het feitelijk gezin
  4. een herziening van het aanslagbiljet 

  De gebeurtenissen vermeld onder punt 1 en 2 gelden enkel voor gezinnen waarvan het gezinsinkomen op jaarbasis tussen 30.386,52 euro* en 60.000 euro* ligt en onder volgende voorwaarden:

  • een aangroei van twee naar drie kinderen
  • een daling van drie naar twee kinderen

  Indien het gezin enkel kinderen telt uit de overgangsmaatregelen, moet het recht niet opnieuw geëvalueerd worden bij een aangroei of een daling van de gezinsgrootte.

  *Raadpleeg de geïndexeerde bedragen op de website Groeipakket

  Voorbeelden

  Voorbeeld 1
  Volgens het aanslagbiljet van 2018 bedraagt het gezinsinkomen van Monica en Robert 45.000 euro. Zij hebben twee rechtgevende kinderen. Bijgevolg hebben zij voor het toekenningsjaar van oktober 2020 tot en met september 2021 geen recht op een sociale toeslag.
  In februari 2021 wordt hun derde kindje geboren. Hierdoor groeit de gezinsgrootte van twee naar drie, waardoor er op basis van hun gezinsinkomen voortaan recht is op een sociale toeslag van 60 euro* per kind.

  Voorbeeld 2
  Volgens het aanslagbiljet van 2018 bedraagt het gezinsinkomen van Yassin en Loubna 35.000 euro. Zij hebben drie rechtgevende kinderen. Bijgevolg hebben zij voor het toekenningsjaar van oktober 2020 tot en met september 2021 recht op een sociale toeslag van 60 euro* per kind.
  In mei 2021 verlaat het oudste kind het gezin. Hierdoor daalt de gezinsgrootte van drie naar twee, waardoor er op basis van hun gezinsinkomen voor de twee resterende kinderen voortaan geen recht meer is op een sociale toeslag.

  Voorbeeld 3
  Kimberly is een alleenstaande moeder met één kind, Thomas. Op basis van het aanslagbiljet van 2018 (gezinsinkomen van 25.000 euro) heeft zij voor het toekenningsjaar oktober 2020 tot en met september 2021 recht op een sociale toeslag van 50 euro* per maand.
  In maart 2021 komt haar vriend Goran bij haar wonen. Hierdoor moet het gezinsinkomen opnieuw worden geëvalueerd, want de inkomstenkern bestaat voortaan uit twee personen i.p.v. één persoon.

  *Raadpleeg de geïndexeerde bedragen op de website Groeipakket

  Datum laatste bijwerking
  Top