Geef een zoekwoord in, en selecteer indien gewenst een filter.
Indien je zoekterm bestaat uit meerdere woorden, zet je deze tussen aanhalingstekens (“). Op meerdere termen tegelijk zoeken, kan door het gebruik van een komma.

996/31 van 3 februari 2003 - Invoering van het uniek ondememingsnummer (KBO-nummer). Aanpassing van het Nationaal Repertorium van de Werkgevers (NRW)

    lk heb de eer u mee te delen dat de federale overheidsadministratie van plan is per 1 maart 2003 aan alle werkgevers van de privé- en de overheidssector een uniek ondememingsnummer toe te kennen. Daartoe is een Kruispuntbank voor Ondememingen opgericht, die het nieuwe unieke nummer voor alle Belgische werkgevers moet creëren, centraliseren en integreren.

    Tot nu toe is het nationaal repertorium van de werkgevers opgebouwd rond een ander identificatienummer, namelijk het RSZ-nummer van de geregistreerde werkgevers. Dat nummer moet onder meer garanderen dat een werkgever maar een enkele keer geregistreerd is en moet dubbele aansluiting te wijten aan verschillende schrijfwijzen voorkomen.

    In de praktijk is gebleken dat het systeem niet 100 %waterdicht is, ofwel omdat het nummer (tot 6 maanden) te laat toegekend wordt, ofwel omdat het gewijzigd wordt, met name wat de code voor de activiteitssector betreft. Er bestaat dus gevaar voor dubbele registratie en ook voor onzekerheid
    over de aansluiting en de overdrachten tussen fondsen, dat alles ten koste van de stabiliteit van de rechten van de gezinnen.

    Daarom wil de RKW zo vlug mogelijk het nieuw unieke ondememingsnummer (gewoonlijk KBO- nummer genoemd) in gebruik nemen, dat bedoeld is om op termijn het inschrijvingsnummer bij de RSZ te vervangen.

    Een overgangsregeling uitgewerkt door de Kruispuntbank voor Ondememingen maakt het de gebruikers (dus de kinderbijslagfondsen) mogelijk het KBO-nummer te weten te komen uitgaande van het RSZ-nummer. Het tijdschema is als volgt:

    • Vanaf 1 maart 2003 kan de Rijksdienst (in principe een enkele keer) een conversietabel vragen aan de KSZ om de KBO-nummers te kunnen stockeren.

    De Rijksdienst is van plan de schermen van het menu 'raadpleging' in het NRW aan te passen om de gebruikers bij de fondsen en bij de RKW in staat te stellen het KBO-nummer van een werkgever on-line op te vragen.

    • Vanaf 1 januari 2004 moet de federale overheid de KBO-nummers gebruiken.
    • Vanaf 1 juli 2004 moeten de elektronische gegevensuitwisselingen tussen administraties uitgaan van het KBO-nummer.
    • Vanaf 1 januari 2005 wordt het KBO-nummer algemeen in gebruik genomen. Er zal echter nog een spoor blijven van het oude RSZ-nummer.

    Structuur van het uniek ondernemingsnummer

    Het KBO-nummer telt 10 posities (tegen 7 voor het RSZ-nummer). Het gaat om het BTW-nummer voorafgegaan door een 0 voor reeds bestaande bedrijven (maatschappelijke zetel), door een 1 of een
    2 voor toekomstige ondememingen en door een cijfer uit de reeks van 3 tot 8 voor de verschillende vestigingen of de exploitatiezetel(s) van een ondememing.

    Gevolgen voor de LATG-raadplegingen

    De huidige L801-berichten worden aangepast:

    • om de raadpleging van het RSZPPO-repertorium mogelijk te maken,
    • om het uniek nummer in te voeren in de raadplegingen en de antwoorden (het uniek nummer zal tot de gegevens behoren en zal een selectiecriterium zijn),
    • om het elektronisch adres van de werkgever in te voegen.

    Gevolgen voor het NRW voor de toekomst

    Er zal een functionele analyse uitgevoerd worden om de nodige aanpassingen aan te brengen aan de Java-toepassing. Voorde integratie van het KBO-nummer in het repertorium, met name in de toepassing 'bestand van de RSZ-bewegingen' (schrapping, verandering van adres ofrechtsvorm, enz.) zal de lay-out van uw bestanden, van de grafische interfaces en van uw databases vooraf veranderd moeten worden. Er zullen tijdig vergaderingen georganiseerd worden voor overleg
    tussen de verschillende gebruikers van de kinderbijslagfondsen en van de Rijksdienst.

    Top