Geef een zoekwoord in, en selecteer indien gewenst een filter.
Indien je zoekterm bestaat uit meerdere woorden, zet je deze tussen aanhalingstekens (“). Op meerdere termen tegelijk zoeken, kan door het gebruik van een komma.

997/15 van 17 april 1992 - Nationaal Repertorium van de Kinderbijslag: massale overname van het rijksnummer

    In het Nationaal Repertorium van de Kinderbijslag (N.R.K.), aangelegd op basis van de rijksnummers, zullen alle rechthebbenden uit het N.R.R. en alle bijslagtrekkenden en rechtgevende kinderen uit de werknemersregeling opgenomen zijn.

    Na de massale overname van de rijksnummers van de rechthebbenden moeten dus die van de bijslagtrekkenden en van de rechtgevende kinderen overgenomen worden. Om de operatie snel te laten verlopen, is beslist bijslagtrekkenden en rechtgevende kinderen tegelijkertijd te behandelen. De nieuwe massale overname omvat dus :

    • de (actieve) bijslagtrekkenden ;
    • de (actieve) rechtgevende kinderen;
    • eventueel rechthebbenden die nog steeds met een fictief nummer in het N.R.R. zijn opgenomen en voor wie de persoonsgegevens verbeterd zijn (zoals gevraagd in rondschrijven 997/14 van 17 februari 1992).

    De gehele operatie wordt door de fondsen uitgevoerd. De Rijksdienst fungeert enkel als verbindingspunt met de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid.

    Grondregels

    De massale overname zal in twee grote fasen plaatsvinden:

    1. Fonetische ondervraging
    2. Opvragen van uittreksels uit het bevolkingsregister.

    Fonetische ondervraging

    Aangezien een fonetische ondervraging een ondervraging is uitgaande van naam, voornaam en geboortedatum, moeten die drie gegevens bekend en betrouwbaar zijn.

    Alle fondsen zullen de Rijksdienst een drager moeten bezorgen waarop voor elke persoon wiens rijksnummer men wil kennen een vraag-record staat met diens naam, voornaam en geboortedatum. Verder is er een zone voor het dossiernummer bij het fonds.

    Het antwoord dat U zal toegestuurd worden op dezelfde magnetische drager, zal het vraag-record bevatten gevolgd door :

    1. een enkelvoudig antwoord bestaande uit :

    • het rijksnummer van betrokkene
    • naam
    • eerste voornaam
    • tweede voornaam
    • volledig adres

    ofwel

    2. een lijst van personen met een gelijkluidende naam die alle beantwoorden aan de gegevens van het vraag-record. Die lijst mag hoogstens 100 personen vermelden en geeft telkens op :

    • rijksnummer
    • naam
    • eerste voornaam
    • tweede voornaam
    • volledig adres

    ofwel

    3. de vermelding dat in het Rijksregister geen persoon voorkomt die beantwoordt aan de gegevens van de vraag.

    ofwel

    4. een foutmelding die aangeeft dat de vraag geen aanleiding heeft gegeven tot ondervraging van het Rijksregister.

    Er is maar een enkele reeks ondervragingen gepland (er is geen speling voor het geboortejaar).

    Alle antwoorden worden U toegestuurd op magnetische drager. Alle fondsen moeten de rijksnummers in hun bestanden invoeren.
    De resterende gevallen, met andere woorden personen (bijslagtrekkenden, rechtgevende kinderen en rechthebbenden) van wie het rijksnummer nog niet bekend is, worden opgespoord aan de hand van uittreksels uit het bevolkingsregister die men op basis van het (reeds bekende) rijksnummer van een lid van het gezin kan opvragen.

    Opvragen van uittreksels uit het bevolkingsregister

    De tweede fase van de operatie is het aanvragen van uittreksels uit het bevolkingsregister.

    Een uittreksel uit het bevolkingsregister met het rijksnummer van alle gezinsleden kan verkregen worden door aan het Rijksregister het rijksnummer op te geven van om het even welk lid van het gezin.

    Daarom moeten alle kinderbijslagfondsen aan de Rijksdienst een magnetische drager bezorgen met de rijksnummers aan de hand waarvan ze een uittreksel uit het bevolkingsregister kunnen verkrijgen waarop ze de in hun bestand ontbrekende rijksnummers van de gezinsleden kunnen terugvinden.

    De Rijksdienst stuurt dan de lijst van de door de fondsen medegedeelde rijksnummers naar de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid.

    De antwoorden, m.a.w. de gegevens over de gezinssamenstelling, worden U bezorgd aan de hand van een magnetische drager.

    Praktische uitvoering

    De eerste fase van de operatie, met name de fonetische opzoekingen, moet afgewerkt zijn in de loop van mei 1992.

    Dat betekent dat de magnetische dragers met de fonetische ondervragingen voor bijslagtrekkenden, rechtgevende kinderen en eventueel een aantal rechthebbenden van wie de persoonsgegevens gecorrigeerd zijn, aan het Secretariaat van de Controle bezorgd moet worden voor
    22 mei 1992.

    De Rijksdienst verzoekt dus alle fondsen om de technische instructies, vervat in de bijlage zo spoedig mogelijk door te geven aan de informatici die met de operatie zullen worden belast, zodat de programma's tijdig geschreven en getest kunnen worden.

    Deze technische instructies betreffen de fonetische opzoekingen (eerste grote fase van de operatie). De richtlijnen voor de aanvragen om de gezinssamenstelling worden U later toegestuurd.

    Top