Geef een zoekwoord in, en selecteer indien gewenst een filter.
Indien je zoekterm bestaat uit meerdere woorden, zet je deze tussen aanhalingstekens (“). Op meerdere termen tegelijk zoeken, kan door het gebruik van een komma.

Informatienota 1990/3: - Tijdelijke vermindering. - KB nr 228. - Twee rechthebbenden waarvan één behoort tot een categorie van rechthebbenden die niet uitgesloten is van de maatregel tot vermindering.

    In een gescheiden levend gezin, waarvan de echtgenote onvolledige prestaties heeft en onderworpen is aan de tijdelijke vermindering wordt de kinderbijslag betaald door haar kinderbijslagfonds (kas X).

    Voor de maanden, waarvoor geen forfait bereikt wordt ingevolge haar prestaties, dient er bijgepast te worden langs de werkloosheid van de echtgenoot, die gans de maand stempelt en niet onderworpen is aan de tijdelijke vermindering (Kas Y).

    De vraag is nu, of door het feit dat de kinderbijslag van de echtgenote aan de tijdelijke vermindering onderworpen is, de bijpassing dient te gebeuren uit hoofde van de volledige werkloosheid van de echtgenoot, eveneens onder deze tijdelijke vermindering valt.

    Antwoord van de Directie van de Juridische Studiën dd. 16 januari 1990. Ref.: E9438/Dir. D (uittreksel)

    Informatienota 86/33 van 6 oktober 1986, bepaalt o.m. dat, wanneer de kinderbijslag over dezelfde maand uitbetaald wordt uit hoofde van twee rechthebbenden, waarvan één behoort tot een categorie rechthebbenden die niet uitgesloten is van de maatregel tot vermindering van de kinderbijslag, de vermindering bedoeld in KB nr 228 van 9 december 1983, dient toegepast te worden.

    Bezien, in het geval dat U ons voorlegt, Mevr. X over bepaalde maanden geen aanspraak kan maken op de forfaitaire bijslag hoofdens haar prestaties (onderwerping aan de tijdelijke vermindering), wordt de kinderbijslag aanvullend uitbetaald op grond van de werkloosheid van de Heer Y (geen onderwerping aan de tijdelijke vermindering).

    Rekening houdend met de inhoud van hogergenoemde informatienota, dient Kas Y de maandelijkse forfaitaire kinderbijslag uit te keren, onderworpen aan de tijdelijke vermindering, verminderd met het aantal dagelijkse kinderbijslagen toegekend door Kas X eveneens onderworpen aan de T.V.K.

    Hogergenoemde werkwijze kan, ons inziens, a fortiori gerechtvaardigd worden aan de hand van een analoge toepassing van CO 1118 van 18 januari 1984. Immers, op pg. 3 van deze omzendbrief wordt opgemerkt dat, wanneer en werknemer uitsluitend het forfait bereikt door samenvoeging van prestaties en een recht krachtens de sub 1) bedoelde wetsbepalingen (in casu: werkloosheid), de vermindering van toepassing is.

    Top