Geef een zoekwoord in, en selecteer indien gewenst een filter.
Indien je zoekterm bestaat uit meerdere woorden, zet je deze tussen aanhalingstekens (“). Op meerdere termen tegelijk zoeken, kan door het gebruik van een komma.

CO 1023 van 11 mei 1976 - Betaling van de gezinsbijslag door overschrijving op een post- of bankrekening

    De gezinsbijslag wordt aan de bijslagtrekkenden gewoonlijk uitbetaald door middel van een postassignatie.

    Een volmacht, die de moeder aan haar echtgenoot of aan een ander lid van het gezin verleent om de kinderbijslag te innen, vormt geen afstand van deze bijslag. Er mag echter niet worden aangenomen dat het betaalstuk op naam van een andere persoon dan de bijslagtrekkende wordt opgemaakt.

    Deze bijslag mag evenwel op de post- of bankrekening van de volmachthebber worden gestort op voorwaarde dat de bijslagtrekkende over deze rekeningen kan beschikken (cfr. advies KC 132/5704 van de CABZ en omzendbrief CO 746 van 29 september 1964)1 .

    Bij het streven naar rationalisering en bezuiniging - de betalingen per postoverschrijving gebeuren namelijk kosteloos - is het aangewezen de wijze van betaling van de kinderbijslag door overschrijving op de post- of bankrekening van de bijslagtrekkende of van de personen die houder zijn van een in behoorlijke vorm opgemaakte volmacht, aan te moedigen.

    Te dien einde worden de kinderbijslagfondsen verzocht hun bijslagtrekkenden in te lichten omtrent de mogelijkheid de gezinsbijslag te innen via een overschrijving op een post- of bankrekening.

    Bij de omzendbrief die zij met dit doel aan de belanghebbenden zullen zenden, voegen zij een "Verklaring", van het model W., die de nieuwe betalingswijze moet rechtvaardigen.

    Bij dezelfde gelegenheid worden de bijslagtrekkenden attent gemaakt op de mogelijkheid die hun gelaten wordt om, op ieder ogenblik en zonder de reden ervan te moeten opgeven, aan de gekozen betalingswijze een einde te maken door een gewone brief aan hun kinderbijslagfonds te zenden.

    • 1Zie artikel 69.
    Top