Geef een zoekwoord in, en selecteer indien gewenst een filter.
Indien je zoekterm bestaat uit meerdere woorden, zet je deze tussen aanhalingstekens (“). Op meerdere termen tegelijk zoeken, kan door het gebruik van een komma.

996/25 van 4 juni 2002 - Brevet van rechthebbende

    Wegens de vele en aanzienlijke veranderingen, zowel in de samenleving ais in de regelgeving op het stuk van de kinderbijslag, die nauw wil blijven aansluiten bij de sociologische realiteit, is het brevet zoals dat met het koninklijk besluit van 1 augustus 1985 in gebruik is genomen, niet langer of niet meer voldoende geschikt voor de overdracht van de gegevens die van belang zijn voor het recht op kinderbijslag.

    Een werkgroep met vertegenwoordigers van de kinderbijslagfondsen en van de departementen Gezinnen en Controle van de Rijksdienst werd samengesteld met als taak het brevet opnieuw af te stemmen op de doelstellingen ervan, het aan te passen aan de geldende regelgeving en het functioneler te maken.

    De werkgroep heeft van de noodzaak tot actualisering van het brevet gebruik willen maken om ook die doelstellingen ervan te realiseren die nu niet altijd worden bereikt, namelijk:

    • de kwaliteit van de meegedeelde informatie optimaliseren en de gegevens authenticiteitswaarde toekennen om alle verdere gegevensinzameling en onderzoeken overbodig te maken;
    • een strikte procedure bepalen voor de overzending van het brevet met daaraan gekoppeld dwingende administratieve gevolgen op het stuk van termijnen, zodat de sociaal gerechtigden erop kunnen rekenen dat hun kinderbijslag zonder onderbrekingen doorbetaald wordt.

    In zijn zitting van 19 juni 2001 heeft het Beheerscomité het voorstel goedgekeurd en het ontwerp van nieuw ministerieel besluit aan de bevoegde instanties voorgelegd.

    Opmerkingen geformuleerd door de Raad van State impliceren een wijziging van de wettekst waarop bepaalde aspecten van het ontwerp van ministerieel besluit gebaseerd zijn. Inderdaad, de huidige wettekst geeft aan de Minister van Sociale Zaken en van Pensioenen niet de bevoegdheid om af te wijken van de regularisatie of van de niet-regularisatie tussen de kinderbijslagfondsen wanneer het ene in de plaats van het andere heeft betaald.

    Aangezien het brevet van rechthebbende de hoeksteen vormt in de procedures verbonden aan de multifunctionele aangifte, is het opportuun de beëindiging van de procedure tot aanpassing van de teksten niet af te wachten en, in het nabije vooruitzicht van de DIMONA- en DMFA-fluxen, zonder uitstel het nieuw brevet van rechthebbende in gebruik te nemen op basis van een akkoord tussen de kinderbijslagfondsen.

    Ais bijlage gaat een exemplaar van het nieuw brevet van rechthebbende en van een handleiding van de gebruiker.

    Het departement "controle" van de Rijksdienst blijft uiteraard te uwer beschikking om tussen te komen bij eike moeilijkheid die voortvloeit uit de toepassing van deze nieuwe samenwerkingsmechanismen.

    Mijn diensten zullen eerstdaags in samenwerking met de kinderbijslaginstellingen in de werknemers- en zelfstandigenregeling een exemplaar van brevet voorbereiden dat volledig is afgestemd op het specifiek karakter van de multifunctionele aangifte van de werkgevers. Dit brevet zal in gebruik genomen worden vanaf 1 januari 2003.

    Top