Geef een zoekwoord in, en selecteer indien gewenst een filter.
Indien je zoekterm bestaat uit meerdere woorden, zet je deze tussen aanhalingstekens (“). Op meerdere termen tegelijk zoeken, kan door het gebruik van een komma.

CO 1383 bijlage 1 van 9 september 2010 - Hervorming Luxemburgse kinderbijslag - Invloed op migrerende werknemers

    Bij wet van 26 juli 20101 werd, met ingang van 1 oktober 2010, de toekenning van de kinderbijslag in Luxemburg hervormd. Na de leeftijd van 18 jaar en tot maximaal 27 jaar wordt de kinderbijslag nog enkel toegekend voor kinderen die secundair of secundair-technisch onderwijs volgen. De toekenning van de kinderbijslag wordt derhalve afgeschaft voor kinderen vanaf de leeftijd van 18 jaar indien ze hoger onderwijs volgen (études supérieures). De afschaffing geldt eveneens voor studenten die beroepsonderwijs volgen waaronder begrepen de leerlingen verbonden door een leerovereenkomst, alsook voor hen die vrijwilligerswerk verrichten.

    Het betreft meer bepaald de kinderbijslag (allocations familiales), de schoolpremie (allocation de rentrée scolaire) alsook de 'boni pour enfants. Deze laatste uitkering wordt sedert 1 januari 2008 toegekend in de plaats van een belastingsvermindering wegens kinderlast2 .

    Voor de hogeschoolstudenten die in Luxemburg wonen, wordt het verlies aan kinderbijslag gecompenseerd door een verhoging van het bedrag van de studiebeurs. Elke hogeschoolstudent kan nu per academiejaar een basisbedrag van 13.000 EUR ontvangen. Dit bedrag kan naargelang van de situatie van de student worden verhoogd tot maximaal 17.700 EUR. De helft van dit bedrag wordt toegekend als een niet terug te betalen beurs.

    Op basis van de voorliggende informatie kan het Luxemburgse studiefinancieringssysteem niet aangemerkt worden als gezinsbijslag en behoort het dientengevolge niet tot de sociale zekerheid. De regels inzake toekenning alsook deze inzake samenloop, vervat in de VO 883 (als in de VO 1408), kunnen daardoor niet worden toegepast.

    De wetswijziging heeft gevolgen voor de toekenning van de Belgische kinderbijslag in relatie met Luxemburg.

    We geven hierbij een overzicht van de mogelijke gevolgen voor de gezinnen.

    1. Voor de gezinnen waaraan België bij voorrang kinderbijslag betaalt en Luxemburg aanvullend, zal de Luxemburgse aanvulling wegvallen. Gezinnen in Luxemburg behouden de Belgische kinderbijslag voor hun hogeschoolstudenten ouder dan 18 jaar, naast de Luxemburgse studiefinanciering.
    2. Voor de gezinnen waaraan België aanvullend kinderbijslag betaalt en Luxemburg bij voorrang, zal enkel nog de - nu volledige - Belgische kinderbijslag verschuldigd zijn. Ook in dit geval zullen gezinnen in Luxemburg, naast de Luxemburgse studiefinanciering, de volledige Belgische kinderbijslag ontvangen voor hun hogeschoolstudenten ouder dan 18 jaar.
    3. Gezinnen in België, die enkel kinderbijslag ontvangen van Luxemburg, zullen voor hun kinderen ouder dan 18 jaar, aanspraak kunnen maken op de Belgische kinderbijslag overeenkomstig 'de grensarbeidersregeling'3 . Het betreft de regeling overeenkomstig artikel 102 KBW uitgewerkt in het KB van 13 maart 2001 en het MB van 15 maart 2001. Deze kinderbijslag wordt betaald door de Rijksdienst (zie CO 1327, dd. 20 april 2001). Het betreft, in casu, in België wonende grensarbeiders in Luxemburg die voor hun kinderen op geen enkele andere manier aanspraak kunnen maken op kinderbijslag. Zij ontvangen immers niet de Luxemburgse kinderbijslag omdat die ondertussen afgeschaft is maar ook niet de Belgische4 .

    De voorliggende situatie is vergelijkbaar met deze in Nederland, waar voor studenten ouder dan 18 jaar geen kinderbijslag wordt toegekend maar eventueel een studiefinanciering.

    De kinderbijslagfondsen worden uitgenodigd om de gezinnen, op hun vraag, in de hiervoor geformuleerde zin te informeren en de grensarbeiders die zich in de onder
    punt 3, geschetste situatie bevinden, door te verwijzen naar het Departement Gezinnen, Dienst Internationale Overeenkomsten van de Rijksdienst, teneinde hun dossier te laten opmaken.

    • 1Wet 'Aide financière de l'Etat pour études supérieures' van 26 juli 2010, verschenen in de Luxemburgse 'Memorial' van 27 juli 2010.
    • 2Zie bijlage 70 dd. 14 maart 2008 bij de CO 949.
    • 3Dit zijn werknemers in Luxemburg die in België wonen en minstens éénmaal per week naar hun woonplaats in België terugkeren. Ook zij die aanspraak maken op een uit deze tewerkstelling voortvloeiende sociale uitkering wegens ziekte, zwangerschap, ongeval of ouderdom, komen in aanmerking.
    • 4Belgische rechten op kinderbijslag die niet bestonden wegens de aanwezigheid van een recht in Luxemburg (vb. broers of zussen) komen nu wel in aanmerking.
    Top