Geef een zoekwoord in, en selecteer indien gewenst een filter.
Indien je zoekterm bestaat uit meerdere woorden, zet je deze tussen aanhalingstekens (“). Op meerdere termen tegelijk zoeken, kan door het gebruik van een komma.

Wat is de leefeenheid?

    Om de leefeenheid van de leerling te bepalen wordt er vertrokken van de woonplaats van het kind op 31/12 van het schooljaar in kwestie. (Art. 25, eerste lid Groeipakketdecreet)

    Op dat ijkpunt geven we de leefeenheid vorm en kijken we op basis van wiens inkomsten de inkomenstoets moet gebeuren. (Art. 3, §1 BVR Selectieve participatietoeslagen)

    In het rijksregister wordt nagegaan bij welke leefeenheid de leerling op 31/12 van het schooljaar zijn hoofdverblijfplaats heeft. (Art. 3, §1, 49° Groeipakketdecreet)

    Een leefeenheid kan bestaan uit:

    • Eén persoon of een groep mensen bestaande uit mannen en vrouwen, meerderjarigen en minderjarigen die op hetzelfde adres wonen.
    • Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk dat er 2 leefeenheden op het zelfde adres gesitueerd zijn, maar een leerling kan slechts tot één leefeenheid behoren. (Art.38, §2 Groeipakketdecreet)

    Voorbeeld

    Een jong gehuwd gezin (Nadia en Peter) met een kleuter (Emma) wonen in bij de ouders van Peter (Jos en Ann).  De nog schoollopende broer (Koen) van Peter woont op hetzelfde adres. Het jong gezinnetje en de kleuter vormen een leefeenheid (Nadia, Peter en Emma) en de broer vormt een leefeenheid met zijn ouders (Jos, Ann, Koen).

    In de leefeenheid kunnen we volgende begrippen/personen aantreffen:

    • De inkomensverstrekker(s)
    • Kinderen/pleegkinderen/adoptiekinderen/stiefkinderen 
    • Eén of meerdere leerlingen of studenten
    • Anderen

    Er zijn verschillende soorten leefeenheden. (Art. 38 ,§2 Groeipakketdecreet).  

    De leerling kan niet kiezen tot welke leefeenheid hij behoort, het stappenplan moet steeds gevolgd worden (Art. 38, §4 Groeipakketdecreet). 

     

    Datum laatste bijwerking
    Top