Geef een zoekwoord in, en selecteer indien gewenst een filter.
Indien je zoekterm bestaat uit meerdere woorden, zet je deze tussen aanhalingstekens (“). Op meerdere termen tegelijk zoeken, kan door het gebruik van een komma.

Wat bij storting op een spaarboekje?

  Als een deel van de gezinsbijslag op een rekeningnummer van een geplaatst kind wordt betaald, telt het kind niet mee voor de toekenning van sociale toeslagen in het gezin waar het verbleef voorafgaand aan de plaatsing. 

  Dit kind wordt gerekend als zijn eigen inkomstenkern met een gezinsgrootte van één kind (zichzelf).  

  Een geplaatst kind van wie een deel van de gezinsbijslag op een rekeningnummer van dit kind zelf wordt betaald, heeft dus automatisch recht op een sociale toeslag.

  Voorbeeld

  Yves en Tine hebben drie kinderen (Robbe, Nieke en Jasper) en een jaarlijks gezinsinkomen van 50.000 euro. Zij hebben dan ook voor elk kind recht op een sociale toeslag van 60 euro* per maand.
  Vanaf mei 2019 wordt het oudste kind Robbe geplaatst in een instelling.
  De instelling ontvangt voortaan 2/3e van de gezinsbijslag en er wordt beslist dat het resterende 1/3e op een spaarboekje van Robbe moet gestort worden.
  Gezien de gezinsgrootte van Yves en Tine hierdoor daalt van drie naar twee zal er voor Nieke en Jasper geen recht meer zijn op de sociale toeslag.
  Robbe wordt daarentegen beschouwd als zijn eigen inkomstenkern met een gezinsgrootte van één kind (zichzelf).
  Hij zal bijgevolg wel recht hebben op een sociale toeslag (geen of beperkte inkomsten als kind).
  *Raadpleeg de geïndexeerde bedragen op de website www.groeipakket.be
  Datum laatste bijwerking
  Top