Geef een zoekwoord in, en selecteer indien gewenst een filter.
Indien je zoekterm bestaat uit meerdere woorden, zet je deze tussen aanhalingstekens (“). Op meerdere termen tegelijk zoeken, kan door het gebruik van een komma.

Secundair onderwijs waarvoor men geen schooltoeslag kan ontvangen

    Voor volgende opleidingen kan men geen schooltoeslag ontvangen:

    • Volwassenenonderwijs: In het kader van het "levenslang leren" organiseren de Centra voor Volwassenenonderwijs (CVO's) opleidingen. Meestal is dat avond- of weekendonderwijs, maar soms ook in het dagonderwijs. Het volwassenenonderwijs heeft een analoge structuur als het voltijds onderwijs en telt een zeer groot aantal studiegebieden. Het kent zijn eigen financieringssysteem via opleidingscheques en komt niet in aanmerking voor een schooltoeslag.
       
    • Tweedekansonderwijs: Het tweedekansonderwijs geeft aan +18-jarigen een tweede kans om het diploma secundair onderwijs alsnog te behalen. Tweedekansonderwijs werkt algemeen en specifiek vormend. Wanneer alle verplichte attesten verworven zijn, bekomt men het diploma secundair onderwijs. Het behoort tot het volwassenenonderwijs en komt om die reden niet in aanmerking voor een schooltoeslag.
       
    • HBO 5 (niet opleiding verpleegkunde): Het hoger beroepsonderwijs omvat opleidingen op niveau 5 van de Vlaamse kwalificatiestructuur .De opleidingen situeren zich qua niveau net onder de professionele bachelor. HBO5 (uitgezonderd HBO5 verpleegkunde) behoort tot het hoger onderwijs en komt niet in aanmerking voor een schooltoeslag SO, wel voor een studietoelage HO.
       
    • Syntra geen leertijd: Syntra biedt ongeveer 200 opleidingen in de leertijd en meer dan 500 ondernemersopleidingen, onderverdeeld in 28 sectoren aan. Enkel de Syntra opleidingen met leertijd komen in aanmerking voor een toeslag.
       
    • Thuisonderwijs: Een leerling is niet verplicht zich in te schrijven in een onderwijsinstelling, hij is wel verplicht les te volgen. Dit kan door thuisonderwijs. Leerlingen die thuisonderwijs volgen zijn niet ingeschreven in een erkende onderwijsinstelling en komen niet in aanmerking voor een schooltoeslag.
       
    • Niet-erkend Privéonderwijs: Leerlingen zijn evenmin verplicht om zich in te schrijven in een erkende onderwijsinstelling. Les volgen kan ook in het privéonderwijs. Deze privéscholen zijn vaak niet erkend door de Vlaamse Gemeenschap. De leerlingen die privéonderwijs volgen komen om die reden niet in aanmerking voor een schooltoeslag. Toch bestaan er enkele erkende privé scholen, waarvoor de leerling wél in aanmerking kan komen voor een schooltoeslag: Eureka, De Leerwijzer, Safe en Sint-Ignatius.
       
    • Examencommissie secundair onderwijs: Voor de Examencommissie kan je op eigen tempo via zelfstudie een diploma of getuigschrift secundair onderwijs behalen. De leerling ingeschreven als vrije leerling kan via deze weg zijn diploma secundair onderwijs behalen. Er wordt geen schooltoeslag verleend voor deze opleidingsvorm. Als een leerling is uitgeschreven in het reguliere onderwijs en hij behaalt in dat schooljaar wel zijn diploma SO via de examencommissie, komt hij voor dat schooljaar niet in aanmerking voor een toeslag.
       
    • Deeltijds kunstonderwijs : Het deeltijds kunstonderwijs is beter bekend onder de namen muziekschool, academie voor beeld, dans, muziek en woord en kunstacademie. Het deeltijds kunstonderwijs behoort niet tot de erkende of geaccrediteerde opleidingen en bijgevolg komt men hiervoor niet in aanmerking voor een schooltoeslag.
      Opgelet: Het mag niet verward worden met kunst secundair onderwijs (KSO), een opleiding die behoort tot het secundair onderwijs waarvoor wel een schooltoeslag verleend kan worden.
    Datum laatste bijwerking
    Top