Geef een zoekwoord in, en selecteer indien gewenst een filter.
Indien je zoekterm bestaat uit meerdere woorden, zet je deze tussen aanhalingstekens (“). Op meerdere termen tegelijk zoeken, kan door het gebruik van een komma.

996/42 van 15 oktober 2003 - Model X1 - Vaststelling van de medische ongeschiktheid voor kinderen met een aandoening - Kennisgeving van de administratieve beslissing aan de sociaal verzekerde

    Naar aanleiding van de nieuwe bepalingen van het koninklijk besluit van 28 maart 2003 tot uitvoering van de artikelen 47, 56septies en 63 van de samengeordende wetten heeft de Rijksdienst, rekening houdende met het Handvest een procedure van kennisgeving ontworpen, waarnaar de kinderbijslaginstellingen zich moeten richten om de beslissingen van de dienst gehandicapten van de FOD Sociale Zekerheid aan de sociaal verzekerde te betekenen.

    In feite beantwoorden deze medische beslissingen voor een kind met een aandoening aan de volgende basisstructuur waarvan verschillende combinaties mogelijk zijn, naargelang het enerzijds gaat om kinderen al dan niet geboren voor 2 januari 1996 en het anderzijds een nieuwe aanvraag, een herziening van de aanvraag, een enkelvoudige of een dubbele herziening betreft:

    • enkel de oude reglementering is van toepassing;
    • enkel de nieuwe reglementering is van toepassing;
    • de nieuwe en de oude reglementering is van toepassing.

    Voorstelling van de basisstructuur van de medische beslissingen:

    1. Het kind vertoont/vertoont geen
      lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid van ten minste 66 %
      een graad van zelfredzaamheid van...... tot...... punten
      sedert..................... tot.................... (KB van 3 mei 1991)
      EN/OF
    2. Het kind heeft
      ..... punten op de medisch-sociale schaal, waarvan..... punten in de eerste pijler
      sedert.................... tot.................... (KB van 28 maart 2003)

    In geval van een dubbele evaluatie over dezelfde periode wordt het voordeligste bedrag toegekend.

    Om elk misverstand uit te sluiten heeft de FOD Sociale Zekerheid (Dr. Caloine) bevestigd dat het hoogste aantal vermelde punten, reeds het totaal van de scores in de drie pijlers van de medisch-sociale schaal omvat, met inbegrip van de eerste pijler. Het is dus foutief om de score in de eerste pijler er nog eens bij te tellen. In het nieuwe stelsel gelden twee instapcriteria (art. 6, §3 van het KB van 28 maart 2003): ofwel behaalt men ten minste 6 punten in de drie pijlers samen ofwel behaalt men ten minste 4 punten in pijler 1. De punten in de eerste pijler worden echter altijd meegedeeld omdat als de score in de drie pijlers samen geen zes punten bedraagt er toch een toeslag verschuldigd is, wanneer het resultaat in de eerste pijler minstens vier is.

    Om de praktijk te sturen en gelet op het belang dat de rechtbanken hechten aan een juiste en volledige motivering heeft de Rijksdienst rekening houdende met de verplichtingen van het Handvest acht typebrieven opgesteld, die telkens overeenstemmen met een welbepaalde situatie. De verwijzing naar de situatie vindt u in de linkerbovenhoek van de modelbrief. Hierdoor zullen de kinderbijslaginstellingen het resultaat van hun motiveringsprocedures kunnen toetsen aan de typebrieven die de Rijksdienst heeft opgesteld.

    Bijgevoegde modelbrieven zullen eerstdaags toegevoegd worden aan de lijst van de modules die opgesteld werden in de context van het Handvest van de sociaal verzekerde.

    De formule voor de berekening van de administratieve vertraging inzake de beslissing over de medische ongeschiktheid, zal u kortelings worden bezorgd teneinde de door het Handvest opgelegde interesten wegens verwijl te kunnen uitbetalen en erover te motiveren.

    Model X1: kennisgeving van de medische beslissingen

    Top