Geef een zoekwoord in, en selecteer indien gewenst een filter.
Indien je zoekterm bestaat uit meerdere woorden, zet je deze tussen aanhalingstekens (“). Op meerdere termen tegelijk zoeken, kan door het gebruik van een komma.

997/4 van 25 april 1990 - Massale overname van het nationaal identificatienummer van de natuurlijke personen

    De omzendbrief C.O. 1217 van 25 juli 1989 geeft een overzicht van de fasen die gepland zijn in de massale identificatienummer van de rechthebbenden, de bijslagtrekkenden en de rechtgevende kinderen met het oog op de oprichting van het Nationaal Repertorium van de Kinderbijslag (N.R.K.).

    Overname van het nationaal nummer van de rechthebbende

    In de eerste fase van dit project zijn aan het Rijksregister van de Natuurlijke Personen (R.R.) en via de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, magneetbanden verstuurd met de fonetische opvragingen betreffende de rechthebbenden uit het Nationaal Repertorium van de Rechthebbenden (N.R.R.) en voor wie het nationaal identificatienummer niet gekend is.

    Fonetische opvragingen zijn opvragingen op basis van de zones NAAM, VOORNAMEN en GEBOORTEDATUM.

    De antwoorden van het R.R. kunnen drieërlei zijn:

    • Een antwoord dat één nationaal nummer opgeeft: het nationaal nummer is dus gevonden;
    • Een antwoord met een lijst van de nationale nummers, met na elk nationaal nummer een adres, de code N.I.S. (Nationaal Instituut van de Statistiek) van de gemeente en de naam van de gemeente het R.R. heeft dus synoniemen gevonden. Door een vergelijking te maken met het adres en de postcode uit het dossier kan men het juiste nationaal nummer uit de lijst van synoniemen terugvinden.
    • Een antwoord dat zegt dat de naam niet teruggevonden werd in het R.R.

    Als alle antwoordbanden van het Rijksregister zijn toegekomen, ontvangt ieder fonds :

    • Een bestand van zijn eigen rechthebbenden voor wie één antwoord is teruggevonden. Het bestand zal verstuurd worden op één van de magneetdragers die door het fonds gebruikt worden om de bi jwerkingen van het N.R.R. mede te delen. De inschrijvingen van dit bestand bestaan uit 32 karakters :
      • 21 karakters voor het volledige registratienummer van derechthebbende :
        Fonds (3); aangeslotene (7), rechthebbende (11);
      • 11 karakters voor het nationaal nummer dat is meegedeeld door het R.R.
        Meer informatie hierover zal achteraf verstrekt worden (naam van het bestand, blocksize voor de banden,... enz.).
    • Een lijst van de gevallen waarvoor synoniemen bestaan. Deze lijst bevat de namen, voornamen en volledige adressen van alle synoniemen zodanig dat door vergelijking met het kinderbijslagdossier, het juiste nationaal nummer kan teruggevonden worden. Een voorbeeld van zo'n lijst zal binnenkort aan de fondsen verstuurd worden om hun de mogelijkheid te bieden de verwerking van hun eigen lijst voor te bereiden.

    De niet-teruggevonden gevallen in het R.R. zullen een tweede maal opgevraagd worden waarbij een tolerantie voor de geboortedaturn in acht zal worden genomen.

    Gezien de verwerkingsmogelijkheden van het Rijksregister zal een periode van 4 maanden, te rekenen vanaf vandaag, nodig zijn om alle fonetische opvragingen te verwerken..Toch zal ieder fonds individueel bericht ontvangen wanneer alle ant.woorden die op dit fonds betrekking hebben, van het R.R. teruggekomen, door de Rijksdienst behandeld en klaar zullen zijn om naar het fonds gestuurd te worden.

    Overname van het nationaal nummer van het kind en de bijslagtrekkende

    Met de tweede fase in de overnarne van de nationale nummers van de rechtgevende kinderen en de bijslagtrekkenden, zal weldra gestart worden.

    Aangezien de fonetische opvraging op basis van een naam, voornaam, en geboortedatum in vergelijking met een aanvraag van gezinssarnenstelling op basis van een nationaal nummer van een lid van dat gezin, in het R.R. veel sneller wordt uitgevoerd (50.000 gevallen/week voor een fonetisch onderzoek tegen 20.000 gevallen/week voor een aanvraag van gezinssamenstelling) en daarenboven antwoorden oplevert die gemakkelijker te verwerken zijn1 , heeft de Rijksdienst beslist om de aanvragen van gezinssamenstell ing te vervangen door fonetische opvragingen wanneer de gegevens in de bestanden dit mogelijk maken.

    De oprichting van het N.R.K. dat zowel de rechthebbenden, de bijslagtrekkenden als de rechtgevende kinderen omvat, zal dus op dezelfde manier uitgevoerd worden als de hervorming van het N.R.R. : met name door opzoeking van de nationale nummers van de kinderen en de bijslagtrekkenden op basis van hun naam, voornaam en geboort datum.

    Het probleem van de fondsen die de geboortedatum van hun bijslagtrekkenden niet kennen, zal als volgt worden opgelost: een gezinssamenstelling zal aangevraagd worden op grond van het nationaal nummer van één van de kinderen van dat gezin (nummer dat bekend is na de fonetische opvraging).

    Alle personen van wie het nationaal nummer reeds bekend is, zullen dus niet meer behandeld moeten worden; diegenen van wie de geboortedatum bekend is, zullen fonetisch opgezocht worden; en voor de overigen zal een gezinssamenstelling aangevraagd worden op basis van het nationaal nummer van een kind uit dat gezin.

    Om de omvang van het werk te kunnen inschatten dat deze massale overname van de nationale nummers van de kinderen en de bijslagtrekkenden met zich brengt, wordt elk fonds verzocht om de tabellen in bijlage 1 zorgvuldig in te vullen (elke vraag moet beantwoord worden). De antwoorden moeten uiterlijk tegen maandag 14 mei 1990 bij de Rijksdienst, directie Controle, toekomen.

    De fondsen die moeilijkheden zouden ondervinden bij de uitvoering van de verschillende fasen in dit project, dienen zich te wenden tot de Rijksdienst, directie Controle, zodanig dat deze de gepaste schikkingen kan treffen.

    • 1Aangezien het begrip rechthebbende en bijslagtrekkende niet voorkomt in de gezinssamenstelling, is de raapleging van de bestanden en/of dossiers
      noodzakelijk bij de verwerking van de antwoorden.
    Top