Geef een zoekwoord in, en selecteer indien gewenst een filter.
Indien je zoekterm bestaat uit meerdere woorden, zet je deze tussen aanhalingstekens (“). Op meerdere termen tegelijk zoeken, kan door het gebruik van een komma.

Unieburgers en hun familieleden

    Het vrije verkeer van werknemers is een fundamenteel onderdeel van de EU-wetgeving (verordening (EU) nr. 492/2011 en artikel 45 Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie). EU-burgers hebben het recht om dezelfde behandeling te krijgen als burgers van dat land op het gebied van werk, arbeidsomstandigheden en alle andere sociale en fiscale voordelen.

    Het vrije verkeer van werknemers geldt ook voor de landen van de Europese Economische Ruimte: IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, alsook voor Zwitserland.

    Voor de burgers van de Europese Unie en hun familieleden wordt de periode tussen de datum van de indiening van hun aanvraag en de datum waarop aan hen dat recht op verblijf is toegekend (dus enkel bij een positieve beslissing) gelijkgesteld aan een gemachtigd verblijf.

    Tijdens de procedure heeft betrokkene geen verblijfsrecht. Na de positieve beslissing heeft betrokkene verblijfsrecht vanaf de verblijfsaanvraag.

    Voorbeelden

    Voorbeeld 1
    Een Nederlander komt naar België met het oog op een tewerkstelling. Zijn echtgenote en hun 2 kinderen (10 en 8 jaar, Nederlandse nationaliteit) vergezellen hem. Ze worden in het Rijksregister ingeschreven op 15/01/2019. Tijdens de procedure heeft geen enkel gezinslid verblijfsrecht (in onderzoek). De vader bekomt een E-kaart geldig vanaf 15/04/2019.
    → De verblijfsvoorwaarde is vervuld vanaf 15/01/2019.

    Voorbeeld 2
    Een Griek wordt, samen met zijn echtgenote en kind (5 jaar, Griekse nationaliteit) ingeschreven in het Rijksregister op 01/03/2019 en krijgt een model 19 (aanvraag om inschrijving). Tijdens de procedure heeft geen enkel gezinslid verblijfsrecht (in onderzoek). Het gezin wordt van ambtswege afgevoerd op 30/11/2019. Geen van de gezinsleden heeft vanaf 01/03/2019 verblijfsrecht. 
    → De verblijfsvoorwaarde is nooit vervuld geweest.

     

    Datum laatste bijwerking
    Top