Geef een zoekwoord in, en selecteer indien gewenst een filter.
Indien je zoekterm bestaat uit meerdere woorden, zet je deze tussen aanhalingstekens (“). Op meerdere termen tegelijk zoeken, kan door het gebruik van een komma.

Informatienota 1993/4: - Toepassing van het oude art. 63 G.W.

    Een fonds dient door middel van het model X een eerste aanvraag in tot de vaststelling van de ongeschiktheid van een persoon die op 1 juli 1987 ouder is dan 21 jaar bij het Ministerie van Sociale Voorzorg.
    Het Departement weigerde deze aanvraag.

    De vraag is of de wet van 27 februari 1987 de toepassing van de oude tekst van art. 63 G.W. niet beperkt tot arbeidsongeschikte personen die hiervoor reeds effectief op 1 juli 1987 in aanmerking kwamen, en dat daarna geen enkele nieuwe aanvraag meer kan onderzocht worden voor de eventuele toekenning van kinderbijslag binnen de begrenzingen van art. 120 G.W.

    Antwoord van het Ministerie van Sociale Voorzorg van 20 januari 1993. Ref.: 5684/92/K.03.5 AF/3036/MD (uittreksel)

    Ik heb de eer U te bevestigen dat art. 27 van de wet van 27 februari 1987 de toepassing van de oude tekst van art. 63 G.W. beperkt tot die gehandicapten die op 1 juli 1987 reeds effectief hiervoor in aanmerking kwamen en dat na deze datum geen enkele nieuwe aanvraag meer kan onderzocht worden voor de eventuele toekenning van kinderbijslag binnen de begrenzingen van art. 120 van de gecoördineerde wetten.

    Onze lezing van de tekst lijkt volkomen in overeenstemming te zijn met de bedoeling van de wetgever. Bij de algemene discussie van het wetsontwerp betreffende de kinderbijslag voor gehandicapten in de Senaat en met name in verband met de passage over het stelsel van kinderbijslag voor volwassenen, stelt men:

    "de aan 100% gehandicapten genieten een inkomensvervangende uitkering en een integratie-uitkering. Zij die momenteel kinderbijslag genieten als gehandicapte behouden deze; de nieuwe gerechtigden verkrijgen ze niet" (Senaat - Parlementaire stukken - nr. 335 (1985-1986) nr. 2).

    De wetgever wilde de verworven rechten behouden voor hen die effectief gerechtigd waren op kinderbijslag op 1 juli 1987. De bedoeling was niet om een bijzondere categorie van gerechtigden te behouden die tenminste 21 jaar waren op de datum waarop de wet van kracht werd.

    (...)

    Wij zijn dan ook van mening dat wij geen eerste aanvraag om medische vaststelling betreffende een gehandicapte van meer dan 21 jaar moeten onderzoeken.

    Top