Geef een zoekwoord in, en selecteer indien gewenst een filter.
Indien je zoekterm bestaat uit meerdere woorden, zet je deze tussen aanhalingstekens (“). Op meerdere termen tegelijk zoeken, kan door het gebruik van een komma.

14 september 2022 | Nieuw - beslissingen Geschillencommissie (overzicht) - publicatie protocol gegevensuitwisseling VSB

Protocol van 2 september 2022 van VSB naar Opgroeien Regie, VUTG en de private uitbetalingsactoren
voor de elektronische mededeling van persoonsgegevens in het kader van het basisondersteuningsbudget de ondersteuningstoeslag

Beslissingen Geschillencommissie

Nr. 2022/038 dd. 29.04.2022

 

Samenloop Belgische en Nederlandse kinderbijslag – Europese Verordening VO 883/2004 – Verschilbetaling

In navolging van de beslissingen 2019/021, 2020/022, 2021/008 en 2022/018 oordeelde de Geschillencommissie dat – rekening houdende met de Europese samenloopregels waarbij uitkeringen van dezelfde aard van elkaar in mindering worden gebracht – de uitbetalingsactor correct de verschilbetaling heeft toegepast bij samenloop tussen de Belgische kinderbijslag en de Nederlandse kinderbijslag/Kinderopvangtoeslag KOT.

Nr. 2022/040 dd. 29.04.2022

 

Schooltoeslag – Pedagogische voorwaarden – Afwezigheden -  sociaal-psychologische problematiek - tienerprostitutie

Rekening houdende met de ratio legis van de schooltoeslag – de jongeren op de schoolbanken te houden -  toetste de Geschillencommissie de concrete omstandigheden waarin de dochter van verzoekster t.g.v. een medische (drugsverslaving) en sociaal-psychologische problematiek (tienerprostitutie en complex geheel van maatregelen van de jeugdrechtbank)  niet regelmatig kon deelnemen aan het schoolleven in de zin van de pedagogische voorwaarden voor de schooltoeslag en bevestigde het recht.

Nr. 2022/042 dd. 29.04.2022

 

Verdeling van de sociale toeslag bij helften – betwiste adreswijziging kind – retro-actieve toepassing vonnis Familierechtbank

De Geschillencommissie onderzocht de verdeling van de sociale toeslag ingevolge een (onterechte) adreswijziging van het kind (van de moeder naar de vader) terwijl de moeder bij vonnis van de Familierechtbank werd aangeduid om de kinderbijslag te ontvangen. De Geschillencommissie besluit dat in casu geen wettelijke bepaling voorhanden is die uitsluit dat het een dossier met terugwerkende kracht kan herzien in functie van de bepaling van een gerechtelijke uitspraak.

Nr. 2022/043 dd. 06.05.2022

 

Schooltoeslag – HBO-5 Verpleegkunde – Vroegtijdige uitschrijving -  afwezigheden om sociale redenen - overmacht

Rekening houdende met de ratio legis van de schooltoeslag gericht tegen spijbelgedrag, toetste de Geschillencommissie - binnen haar appreciatiebevoegdheid -  de concrete omstandigheden van een alleenstaande moeder wiens afwezigheden in de opleiding HBO-5 Verpleegkunde t.g.v. de ziekte van haar zoontje / sluiting crèche door Corona, door de school niet als gewettigde afwezigheden konden geregistreerd worden.

Nr. 2022/044 dd. 29.04.2022

 

Niet-begeleide minderjarige vreemdeling (NBMV) – Schooltoeslag – Toelating of machtiging – Niet-tijdige verlenging attest immatriculatie

De Geschillencommissie onderzocht het recht op de schooltoeslag voor een niet-begeleide minderjarige vreemdeling die op de referentiedatum niet beschikte over een geldig attest van immatriculatie ten gevolge van een niet-tijdige verlenging.

Top