Geef een zoekwoord in, en selecteer indien gewenst een filter.
Indien je zoekterm bestaat uit meerdere woorden, zet je deze tussen aanhalingstekens (“). Op meerdere termen tegelijk zoeken, kan door het gebruik van een komma.

04 november 2022 | Publicatie B.S. decreet tot invoering van de ondersteuningstoeslag - overzicht gepubliceerde beslissingen van de Geschillencommissie

Invoering ondersteuningstoeslag

21 oktober 2022 - Decreet tot wijziging van het decreet van 27 april 2018 tot regeling van de toelagen in het kader van het gezinsbeleid, wat betreft de invoering van de ondersteuningstoeslag (B.S. 04.11.2022)

Dit decreet treedt in werking op een datum die de Vlaamse Regering vaststelt en uiterlijk op 1 januari 2023.

De toevoegingen of toekomstige versies van de gewijzigde artikels van het Groeipakketdecreet kunnen geraadpleegd worden bij de artikels in de huidige versie (in cursief). Overzicht van alle wijzigingen per artikel staan gegroepeerd in historiek:

 

artikel 3 GPD
historiek van de wijzigingen - klik hier

artikel 7 GPD
historiek van de wijzigingen - klik hier

artikel 56/1 GPD
historiek van de wijzigingen - klik hier

artikel 63 GPD
historiek van de wijzigingen - klik hier

artikel 95 GPD
historiek van de wijzigingen - klik hier

artikel 104 GPD
historiek van de wijzigingen - klik hier

Beslissingen Geschillencommissie

Overzicht nieuw gepubliceerde beslissingen nieuwsbericht 3 november 2022 

Nr. 2022/051
dd. 03.06.2022

Schoolverlater – Terugvordering Groeipakket – tewerkstelling - fout van de uitbetalingsactor – notie rekenschap geven

Inzake de terugvordering van het Groeipakket dat werd doorbetaald na het opstarten van een tewerkstelling door een schoolverlater, toetste de Geschillencommissie de noties ‘fout van de uitbetalingsactor’ en ‘rekenschap geven’.

Nr. 2022/052
dd. 03.06.2022

Terugvordering – onverschuldigde betaling –  geen mederekeninghouder - modaliteiten terugvordering

Inzake de klacht van een moeder die aangaf het onverschuldigd Groeipakket niet te kunnen terugbetalen omdat het Groeipakket werd gestort op een rekening waarvan zij geen mederekeninghouder meer is sinds haar scheiding, besliste de Geschillencommissie over de terugvorderingswijze.

Nr. 2022/053
dd. 03.06.2022

Niet-begeleide minderjarige vreemdeling (NBMV) – Leeftijdsonderzoek – nationaliteitsvoorwaarde – vrijstelling nationaliteitsvoorwaarde – attest van immatriculatie – wijziging gegevens in het Rijksregister

Voor een niet-begeleide minderjarige vreemdeling (NBMV) die ingevolge een leeftijdsonderzoek meerderjarig bleek te zijn, diende de Geschillencommissie te oordelen over de verblijfsvoorwaarden om recht te hebben op Groeipakket.

Nr. 2022/054
dd. 03.06.2022

Niet-begeleide minderjarige vreemdeling (NBMV) – Niet-tijdige verlenging -attest van immatriculatie – nationaliteitsvoorwaarde

De Geschillencommissie onderzocht het recht op de schooltoeslag voor een niet-begeleide minderjarige vreemdeling (NBMV) die op de referentiedatum niet beschikte over een geldig attest van immatriculatie  ten gevolge van een niet-tijdige verlenging.

Nr. 2022/055 dd. 03.06.2022

Terugvordering – betaling 1/3de spaarboekje – geplaatste kinderen -bewindvoering ouder - onbekwaam voor uitoefening sociale rechten en plichten - collectieve schuldenregeling - behoorlijk bestuur –– goede trouw

De Geschillencommissie onderzocht de complexe en precaire samenloop van bewindvoering en collectieve schuldenregeling, waarbij het 1/3de van het Groeipakket verkeerdelijk was gestort aan de vader  - geplaatst onder bewindvoering en onbekwaam gesteld voor de uitvoering van sociale rechten en plichten -  i.p.v. op het spaarboekje van de geplaatste kinderen zoals bepaald bij vonnis van de Jeugdrechtbank.

Nr. 2022/057 dd. 17.06.2022

Sociale uitkering - Student - Arbeidsongeval – Schorsing van het recht

De Geschillencommissie onderzocht het recht op Groeipakket voor een student die slachtoffer was van een arbeidsongeval en een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontving, waarbij zijn recht op Groeipakket werd geschorst.

Nr. 2022/058 dd. 17.06.2022

Samenwoning -  Feitelijke gezinsvorming – Aparte domiciliëring ouders – financiële redenen - Onderzoek Sociale Fraude

De Geschillencommissie toetste de noties samenwoning en feitelijke gezinsvorming waarbij de moeder gedomicilieerd is bij haar ouders omwille van financiële redenen, met name voor een risico tot inbeslagname.

Nr. 2022/059 dd. 17.06.2022

Samenwoning - Feitelijke gezinsvorming – Aparte domiciliëring – Psychologische redenen - Onderzoek sociale fraude

De Geschillencommissie toetste de noties samenwoning en feitelijke gezinsvorming waarbij de ouders argumenteren dat de moeder apart woont omwille van psychische problemen.

Nr. 2022/060 dd. 17.06.2022

Schooltoeslag – Pedagogische voorwaarden – Problematische afwezigheden -  Afzien van terugvordering

De Geschillencommissie toetste de pedagogische voorwaarden inzake de schooltoeslag. Het gaat  om een complexe gezinssituatie waarbij de moeder geen zicht meer had op de al dan niet correctheid van de diverse tussengekomen beslissingen en inhoudingen van de uitbetalingsactor.

 

Top