Geef een zoekwoord in, en selecteer indien gewenst een filter.
Indien je zoekterm bestaat uit meerdere woorden, zet je deze tussen aanhalingstekens (“). Op meerdere termen tegelijk zoeken, kan door het gebruik van een komma.

21 april 2022 | Nieuw - Gepubliceerde beslissingen Geschillencommissie - Mededeling A/36

Beslissingen Geschillencommissie 2022 (nrs. 2022/023 - 2022/022 - 2022/021 - 2022/0202022/019 - 2022/016 - 2022/005)

Mededeling A/36  van 11 april 2022 - Vrijstellingen verblijfsvoorwaarden gezinsbijslagen

Overzicht laatst gepubliceerde beslissingen:

Nr. 2022/005
18-3-2022
 

Trefwoorden:
Schooltoeslag – Pedagogische voorwaarden – Annulatie schoolinschrijving bij het begin van het schooljaar - Nieuwe inschrijving in een school in Nederland – Motivering terugvorderingsbrief

Rekening houdende met de uitdrukkelijk in het Groeipakketdecreet gepreciseerde voorwaarde dat het kind dient ingeschreven te zijn in een door de Vlaamse Gemeenschap erkende, gefinancierde of gesubsidieerde onderwijsinstelling voor (kleuter)onderwijs oordeelde de Geschillencommissie dat er geen recht op schooltoeslag is voor een kind dat naar school gaat in Nederland. Wat betreft de motivering bij terugvordering echter, diende de uitbetalingsactor de terugvordering van de schooltoeslag beter te preciseren naar inhoud en refertes van de bepalingen, zoals vereist door de regelgeving.

Nr. 2022/016
25-2-2022

Trefwoorden:
Betwisting feitelijke gezinsvorming (ex-partners - ouders van gezamenlijke kinderen) – Geboorte nieuw kind – Strafrechtelijk onderzoek – Oplichting in sociaal strafrecht -  Vaststelling feitelijk gezin door een overheidsinstantie

De Geschillencommissie onderzocht de verschillende beschikbare elementen om in het kader van de notie ‘feitelijk gezin’ te bepalen of er voor de berekening van de sociale toeslag, schooltoeslag en coronatoeslag enkel rekening dient te worden gehouden met het inkomen van de moeder, dan wel eveneens met het inkomen van haar (ex-)partner, vader van hun kinderen.

Nr. 2022/019
25-2-2022

Trefwoorden:
Retroactieve aanduiding van bijslagtrekkende – vonnis Familierechtbank- groepering - rangbetaling

Rekening houdende met het vonnis van de Familierechtbank van 2020 tot retroactieve aanduiding van de moeder als bijslagtrekkende, oordeelde de Geschillencommissie dat de constitutieve elementen die essentieel zijn voor de groepering op het ijkpunt van 31.12.2018, voorhanden zijn.

Nr. 2022/020
25-2-2022

Trefwoorden:
Verdeling sociale toeslag bij helften – Lopende procedure bij de Familierechtbank – Onderlinge overeenkomst ouders – ongelijkmatig verdeelde huisvesting - Retroactiviteit

Wat betreft de verdeling van de sociale toeslag tussen de ouders stelt de Geschillencommissie vast dat een procedure bij de Familierechtbank lopende is.  . De Geschillencommissie is van oordeel dat het recht op de sociale toeslag retroactief moet onderzocht worden in het gezin van de moeder, indien dit de expliciete wil van de rechtbank is. Uit het vonnis zal blijken of bij bekrachtiging van de overeenkomst tussen beide ouders, de rechtbank de gezinstoelagen met terugwerkende kracht laat toekomen aan de moeder dan wel enkel voor de toekomst.

Nr. 2022/021
18-3-2022

Trefwoorden:
Geboorte nieuw kind in een eenoudergezin – verbouwingen gezinswoning – afzonderlijke domiciliëring ouders - Notie ‘feitelijk gezin’ – Impact voor berekening sociale toeslag, schooltoeslag en coronatoeslag

De Geschillencommissie toetste de notie ‘feitelijk gezin’ inzake een koppel waarbij de beide partners bij de respectievelijke ouders gedomicilieerd waren tijdens de verbouwingen van de gezinswoning en er een nieuw kindje geboren werd tijdens de verbouwingen.

Nr. 2022/022
18-3-2022

Trefwoorden:
Nieuwe partner – tijdelijk onderkomen – Notie ‘feitelijk gezin’ – Sociale toeslag en coronatoeslag

Nieuwe partner en diens kinderen verblijven in het eenoudergezin van een moeder als tijdelijk onderkomen.
De Geschillencommissie toetste de notie ‘feitelijk gezin’ om te bepalen of voor de berekening van de sociale toeslag al dan niet moet rekening gehouden worden met de gezamenlijke inkomsten van een moeder en diens nieuwe partner die samen met zijn kinderen bij de moeder verblijft als tijdelijk onderkomen.

Nr. 2022/023
18-3-2022

Trefwoorden:
Collectieve schuldenregeling – Wijziging Gerechtelijk Wetboek sinds 1/1/2022 – Geblokkeerde rekening schuldbemiddelaar

De Geschillencommissie onderzocht de klacht van een moeder in collectieve schuldenregeling over de plotse storting van het Groeipakket op het rekeningnummer van een geblokkeerde rekening, opgegeven door de schuldbemiddelaar in het kader van de gewijzigde bepalingen van het Gerechtelijk Wetboek.

Top